Zolang het nettosalaris iedere maand op tijd en correct op de bankrekening wordt bijgeschreven, kijken veel werknemers niet naar hun loonstrook. Voor veel werknemers in Nederland klopt gelukkig het uitbetaalde salaris ieder maand. Maar hoe komt de juiste uitbetaling en dus een correcte loonstrook tot stand? Graag geven wij u een kijkje achter de schermen.

Het werk van een salarisadministrateur bestaat iedere dag uit verschillende onderdelen. Geen dag is gelijk aan de vorige. Wanneer welk onderdeel in de maand of periode wordt uitgevoerd is per klant verschillend. Hierover zijn afspraken met onze klanten gemaakt. De volgende onderdelen komen iedere maand terug;

Mutaties

Denk hierbij aan bijvoorbeeld persoonlijke gegevens die gewijzigd zijn. Een verhuizing kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding. En wat dacht u van de geboorte van een kind? Heeft een werknemer meer uren gewerkt? Dan heeft de salarisadministratie de uren nodig om een correcte uitbetaling van het salaris te kunnen doen.

Gegevens checken

Nadat alle mutaties zijn verwerkt maakt de salarisadministrateur de voorlopige loonstroken op. Omdat een typefout in een klein hoekje zit, is het van uiterst belang dat de voorlopige loonstroken worden gecontroleerd. Niet alleen een typefout, maar ook een fout in het salarispakket kan ervoor zorgen dat een mutatie heel anders uitpakt op de loonstrook dan wat de bedoeling is. Vaak controleren we alleen de loonstroken waar iets aan is veranderd ten opzichte van de vorige maand. Zijn alle loonstroken correct? Dan sluit de salarisadministrateur de periode en wordt de definitieve loonstrook opgemaakt.

Belastingdienst en pensioenuitvoerders

Na het maken van de definitieve loonstroken kan de werkgever de salarissen uitbetalen. Voor de salarisadministrateur is het werk nog niet voorbij. De Belastingdienst wil graag de loonaangifte ontvangen van desbetreffende periode. In de loonaangifte staat onder andere hoeveel loonbelasting er per medewerker is ingehouden en hoeveel er aan sociale lasten moet worden afgedragen. Voor bedrijven die vallen onder een cao is er vaak ook een bedrijfstakpensioenfonds. Hiervoor moet, in sommige gevallen, iedere maand een pensioenaangifte worden ingestuurd.

Wet- en regelgeving

Actuele kennis van wet- en regelgeving is essentieel in het werk van een salarisadministrateur. Denk bijvoorbeeld aan de wijziging van het wettelijk minimumloon of een cao-verhoging die moet worden doorgevoerd. Om een goede loonstrook te maken is daarom essentieel dat de salarisadministrateur op de hoogte is van eventuele wijzigingen en dit kan toepassen.

Vragen stellen aan de salarisadministrateur

Veranderingen in de persoonlijke situatie of veranderingen in het werk kunnen veel vragen oproepen wat betreft het te ontvangen salaris. Hoe gaat de loonstrook eruitzien als iemand minder gaat werken? En wat is het effect van het opnemen van betaald ouderschapsverlof op mijn nettosalaris? Waar moet ik aan denken bij het aannemen van een stagiaire? Heeft ziekte invloed op mijn loon? Het antwoord op dit soort vragen vind je bij je salarisadministrateur. De salarisadministrateur kan een proefberekening van het loon voor maken waarin de aanpassing is verwerkt. Zo kan de werknemer zien hoe de berekening van het nettoloon eruitziet en op basis daarvan een keuze maken.

Heeft een medewerker vragen over het ontvangen salaris en loonstrook? Ook dan ben je aan het goede adres bij de salarisadministrateur. De salarisadministrateur kan op een heldere manier uitleggen hoe de loonstrook tot stand is gekomen.

Van alle markten thuis

Zoals je leest zijn de taken van een salarisadministrateur behoorlijk veelzijdig. Bij een soepele salarisadministratie hebben de medewerkers bijna niet in de gaten dat er iemand aan de achterkant iedere maand verschillende taken verricht om ervoor te zorgen dat je het juiste salaris op je bankrekening ontvangt.

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van PPS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice zit voor u klaar

Bel 0597 413 998

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief